Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co obnáší chov potkana?

23. 3. 2016

 Než si malého myšáka pořídíme, měli bychom si uvědomit, co takový chov malého ušounka obnáší. A to nejen z hlediska péče jako takové, ale i finanční.

Potkánek není žádnou plyšovou hračkou, kterou lze kdykoliv odložit. Jako živý tvor má své potřeby a ty něco stojí. Nákup zvířátka u chovatele či ze zverimexu, není konečný nájezd na vaší peněženku. Zařízením klece, nasypáním zrní do misky a umístěním napáječky, nekončí jeho nároky na váš čas! Proto prosím, zvažte níže sepsané body týkající se chovu tohoto hlodavce  a místo otázky: „Chci vlastně chovat potkana?“ se zeptejte jinak: „Můžu mu zajistit všechny potřeby, které jsou s jeho chovem spjaté?“.

Co bychom měli vědět:

  • Potkan není plyšovou hračkou, klade si nároky na váš čas i na vaši peněženku.
  • Potkan je skupinové, společenské zvíře. Život bez kamaráda pro něj bude o hodně chudší. A ani vaše pozornost vůči němu, nevyváží prázdnotu a touhu po opravdovém parťákovi (neboť pročesávání kožíšku, měření sil se stejně velkým a noční hry, radovánky člověk zvířeti nabídnout nemůže). Proto si vždy pořiďte minimálně dva potkany stejného pohlaví.
  • I on může být nemocný – léčba se může vyšplhat i do čtyřciferného čísla.
  • Zvířátko vyžaduje stále nějakou aktivitu, je nutné zajistit v kleci dostatek hraček, prolézaček, které jej zabaví. (Krom parťáka :))
  • Potkan nepatří mezi zvířátka vonící po fialkách, počítejte s pravidelným čištěním, sem tam značkováním, někomu vadí u samců „testosteron“.
  • Rád rozšiřuje svá teritoria i mimo klec – po místnostech. Kde tu a tam něco uhlodne, označkuje či si „vypůjčí“.
  • Veškeré jeho aktivity se přesunují spíše do večerních – nočních hodin. Pořádný bordel a rvačky, jsou na denním – nočním pořádku.
  • Rád ochutná i vaše kulinářské dovednosti. POZOR – na vás je, aby to bylo jen v rámci potravy, která mu není nedoporučovaná či nebezpečná. (Žádné tavené sýry, kořeněná masa, chipsy, čokoláda a podobně…to co chutná vám, může potkana i zabít… Ale taková bramborová kaše, vařené těstoviny a brambory, kousek vařeného kuřecího skeletu, to je jiná, potkan si rád dá :)) Tudíž jeho menu, nekončí na základních zrninách ze zverimexu.
 
Život s potkanem není jen o povinnostech. Z vlastních zkušeností pak budete moci usoudit, jaký je to výborný a zábavný společník. Jak je velmi vynalézavý, inteligentní, ochotný ke všem hrám (i spaní), kulinářský odborník i vrchní ochutnávač, likvidátor a srandista. Život s potkanem jistě stojí za to zkusit. Třeba se z malého tvorečka nevyklube jen zvířátko na krácení dlouhých chvil (jak to tak většinou bývá), ale opravdový přítel.